Julesange med et sjovt islæt

Nogle julesange kan virke højtidelige og prætentiøse, men det er ikke altid tilfældet, hvis man kigger bag om sangen. Det kan være noget i dens tilblivelse eller inspirationskilde, der virker skør, selvom sangene bruges seriøst som sange til jul. Mange af de mere religiøse julesange er heller ikke danske helt oprindeligt, men er faktisk oversat eller gendigtet fra tyske sange til en dansk version. Som for eksempel ”Glade jul, dejlige jul”, der er en dansk udgave den tyske julesalme ”Stille Nacht, heilige Nacht”. Den er genskrevet på dansk af B.S. Ingemann. Den synges ofte til jul både i kirken og i hjemmene. Den blev skrevet om morgenen d. 24. december, som en form for nødløsning, da kirkens orgel ikke kunne spille som følge af fugt. Derfor komponerede man en sang uden behov for akkompagnement. En anden sjov historie er om julesangen ”På loftet sidder nissen”. Sangen bygger på idéen om, at en nisse boede på høloftet på gården. Han blev anset som en husgud, der kunne bringe lykke, når han var glad, og fik sin grød. Men fik han ikke sin grød, tog han hævn. Derfor skal han have sin grød fra rotterne, som sangen fortæller.

Julesange med seriøse fortællinger

Mange julesange handler dog stadig om Jesus og hans fødsel, som kan virke ret alvorligt. Det er smukke glædesfortællinger, men uden megen humor i sig. Dem synger man også tit i kirken. Det er julesange som ”Et barn er født i Betlehem”, ”Det kimer nu til julefest” og ”Dejlig er den himmel blå”. De handler om Jesu fødsel, hvilket mirakel det er, og hvordan de vise mænd fandt ham under en ledestjerne. ”Dejlig er jorden” er en mere generel sang, som både kan bruges til jul, men også til for eksempel begravelser. Den handler nemlig om sjælens evige liv i paradis efter døden, og kan bruges til mange begivenheder.

Juletræet i sangen

Julen handler i dag om mere end Jesu fødsel, og er en blevet en tradition i sig selv med julemad, juletræ, dans og gaver. Derfor synger vi også julesange om selve juletræet eller det at danse omkring træet. Det kan man se i de populære julesange som ”Højt fra træets grønne top”, der handler om træet, hvilke gaver gæsterne får og at danse hånd i hånd. På samme måde handler ”Juletræet med sin pynt” om træets flotte udstråling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *